Wrong G81 Z retract

More
22 Aug 2011 15:58 #12652 by piasdom
Wrong G81 Z retract was created by piasdom
using
g81 f8 x.225 y-.125 r.08 z-.02

before i had no % (start-end) in this file, worked great.
been running this file to check things and after running it about 6 times,
z retracted to 2", even having this
g81 f8 x.225 y-.125 r.08 z-.02 in the beginning.

i added the % at the end and it retracted to 2", then added
% at start and end .... retracts to .1118

didn't change anything in the ini or other emc file. was checking consistency.
is there something i need to do or just restart emc ?
emc2.5.0 axis

Thanks
kenneth


File Attachment:

File Name: SIDDS_C_drT_.ngc
File Size:1 KB
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
22 Aug 2011 16:08 #12653 by piasdom
Replied by piasdom on topic Re:Wrong G81 Z retract
now i'm getting unexpected realtime error on task 1
file wasn't running

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
22 Aug 2011 16:40 #12654 by andypugh
Replied by andypugh on topic Re:Wrong G81 Z retract
piasdom wrote:

using
g81 f8 x.225 y-.125 r.08 z-.02

before i had no % (start-end) in this file, worked great.


You have just reminded me, I noticed something a bit odd with Z-retract the other day.
My impression was that it would always retract to the last G1 Z position, not anywhere jogged to. I didn't check G0.

I might have a more in-depth investigation tonight.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
22 Aug 2011 18:19 - 22 Aug 2011 18:30 #12656 by piasdom
Replied by piasdom on topic Re:Wrong G81 Z retract
has to do with the %(i thinks). i update software and restarted comp.
started emc and opened that file, ran it....ran fine. it had the %. i took it
out and ran file .... z went back to 2".



edit --

i changed the end from
g0 g49 g80 z2 to g0 g49 g80 z.2
now z retracts to .2065
no %
Last edit: 22 Aug 2011 18:30 by piasdom.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
22 Aug 2011 18:33 #12657 by piasdom
Replied by piasdom on topic Re:Wrong G81 Z retract
i changed from machine to actual view and it now goes to the last
place z was at when i stopped the file. now z 1.0582

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
23 Aug 2011 09:14 #12660 by ArcEye
Replied by ArcEye on topic Re:Wrong G81 Z retract
Hi

Must confess I had a great deal of trouble following this post, until I downloaded the file.
Could not see why you would expect Z to retract to 2" when you had programmed R0.08" and R-0.8" respectively

Then realised you are not talking about a G81 retraction, but a final elevating Z move after the G81 sequence has finished

I ran your file in simulation with and without the % top and bottom and it does what you programmed.
Even removed the M2 at the end leaving just % and it works
This on 2.6pre

The only other thing that occurs, is that it is not generally good practice to mix up moves with modal commands
ie. g0 g49 g80 z2

Don't know if the order of evaluation of the code line is different in your version of emc and that plus % threw a problem

Not able to reproduce the problem myself I'm afraid.

regards

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
23 Aug 2011 10:07 - 23 Aug 2011 10:08 #12662 by piasdom
Replied by piasdom on topic Re:Wrong G81 Z retract
Thanks, i changed modal & move to below. same results.

g049 g8
g0 z.2


kenneth

p.s. and thanks, i will remember to not put both together.
Last edit: 23 Aug 2011 10:08 by piasdom.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
23 Aug 2011 10:40 #12663 by andypugh
Replied by andypugh on topic Re:Wrong G81 Z retract
ArcEye wrote:

Must confess I had a great deal of trouble following this post, until I downloaded the file.
Could not see why you would expect Z to retract to 2" when you had programmed R0.08" and R-0.8" respectively

It should depend on the G98/G99 mode.
In G98 the drilling canned cycle should rapid to R, feed to depth, then rapid to original Z.
In G99 the final move is to R.

I use G98 G81 (repeatedly) in MDI when using a boring head, with the start-Z high enough to measure the hole.
I think I have noticed some inconsitency about when the start-Z is "recorded"

However, back to this topic, I wonder if the % at the beginning is cancelling a modal G98 code somehow?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
23 Aug 2011 10:58 #12664 by piasdom
Replied by piasdom on topic Re:Wrong G81 Z retract
i put g98 in the beginning, no effect.
put g99 and works almost as should. after the last top hole, z goes
to -.8?? 'then' moves to next position with all three axis moving.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
23 Aug 2011 11:16 - 23 Aug 2011 11:20 #12665 by piasdom
Replied by piasdom on topic Re:Wrong G81 Z retract
ran the file a number of time(with g99) and first it would have crashed.
then it showed(preplot view) that z would retract to 0 at the bottom holes(should be -.8).
ran the file and z retracted to -.8(as it should)but not following the projected path.
Last edit: 23 Aug 2011 11:20 by piasdom.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.477 seconds
Powered by Kunena Forum