PID

More
05 Jan 2022 16:49 #230877 by Bahaa_Asem
PID was created by Bahaa_Asem
Hello there, I need advices for just how to adjust a cart that just moves in a short single horizontal line? I'm just a beginner...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
06 Jan 2022 12:39 #230953 by tommylight
Replied by tommylight on topic PID
More info, please.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
21 Jan 2022 18:25 #232667 by Bahaa_Asem
Replied by Bahaa_Asem on topic PID
The system is not stable at all when I try values for PID, and I left these parameters at their default values:

Max. Output:10
Min. Output:-10
Output scale:10

Do they need to be changed?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
22 Jan 2022 21:24 - 22 Jan 2022 21:25 #232829 by Todd Zuercher
Replied by Todd Zuercher on topic PID
Is this an analog controlled servos? (Mesa step/dir setups have PIDs to but they don't need tuning.)

Normally those output settings don't really need to be adjusted.

Do you know how to use Halscope to monitor the feedback while you tune your PID loop?

Do you know what kind of command the drive is expecting as an input? (torque, velocity, postion)
Last edit: 22 Jan 2022 21:25 by Todd Zuercher.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
23 Jan 2022 00:35 #232847 by cmorley
Replied by cmorley on topic PID
and that's not PID settings - they are analog voltage range and scaling

PID settings for servo ill definitely need adjustment.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
29 Jan 2022 22:42 #233494 by Bahaa_Asem
Replied by Bahaa_Asem on topic PID
yes it's analog, and we use velocity controlled mode
when I just enable the servo(without giving motion commands) this appears to me on the Halscope

ibb.co/XWj9Th3

and the value of the last two decimal digits i.e. y=0.0xx fluctuates.
is it just a noise problem?can it be fixed by EMI filter?, or something else causing the problem?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
29 Jan 2022 23:04 #233499 by Bahaa_Asem
Replied by Bahaa_Asem on topic PID
Hello Engineers,
I have a cnc machine when I just enable a servo (without giving motion commands) this appears to me on the Halscope

ibb.co/XWj9Th3

and the value of the last two decimal digits i.e. y=0.0xx fluctuates.
The servo moves more properly in low jogging speeds, while it vibrates hard and then gives position error
Is it just a noise problem?can it be fixed by EMI filter?, or something else causing the problem?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
29 Jan 2022 23:46 #233503 by tommylight
Replied by tommylight on topic PID
@Bahaa
no double posting.
thank you.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
31 Jan 2022 17:26 #233650 by Todd Zuercher
Replied by Todd Zuercher on topic PID
Without further diagnosis we can't say if the noise you recorded there is due to noise on the encoder lines, or if it is actual motion in the servo. With the drive enabled and the servo not properly tuned, movement like that could be possible. With the drive disabled so we can be sure there is zero motion, if there is still noise on the encoder lines, then you can be sure there is a noise problem, that you will need to remedy.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
01 Feb 2022 13:45 #233711 by Bahaa_Asem
Replied by Bahaa_Asem on topic PID
No movement, change in axis values, or halscope vibrations take place when drive is disabled...., I already tried a lot of values for pid..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: cmorley
Time to create page: 0.331 seconds
Powered by Kunena Forum