Can't get lathe to Feed

More
07 May 2022 21:33 #242266 by andypugh
Replied by andypugh on topic Can't get lathe to Feed
Try a lower spindle speed. It is possible that the encoder counter can't keep up, or that the steppers are maxjng out on speed.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
08 May 2022 04:47 #242288 by virencq
Replied by virencq on topic Can't get lathe to Feed

Try a lower spindle speed. It is possible that the encoder counter can't keep up, or that the steppers are maxjng out on speed.vvSir even at 300 RPM same result. I am attaching my config files. 

File Attachment:

File Name: rplathe.ini
File Size:3 KB

File Attachment:

File Name: postgui_call_list.hal
File Size:2 KB

File Attachment:

File Name: rplathe.hal
File Size:5 KB

File Attachment:

File Name: spindle_20...5-08.hal
File Size:2 KB

Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
09 May 2022 05:04 #242355 by virencq
Replied by virencq on topic Can't get lathe to Feed
Update:
1. Thread pitch not matching with 2 mm pitch. I am running threading macro G76.
2. Have altered RPM
@ 200 RPM pitch comes out 3.2 mm
@ 400 RPM pitch becomes fine 1.6 mm.
3. Z axis can accelerate to 6500 mm/min.

What else I have to look for proper thread.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
09 May 2022 11:52 #242374 by rider-83
Replied by rider-83 on topic Can't get lathe to Feed
I have 1:1 gearing from my motor to my spindle.

I had two issues with my system.

1st was unreliable encoder and wiring that was loosing counts due to encoder arrangement and wiring etc.
To resolve this I used the Servos built in Quadrature encoder.

2nd was the inability of the LPT port to count the pulses reliably.
This was resolved partially by turning down the resolution of the built-in encoder to 16 pulses
(16x4=64 in HAL), but the LPT port still struggles to cope above 500 rpm

I should have opted for a Mesa card.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 May 2022 00:16 #242438 by andypugh
Replied by andypugh on topic Can't get lathe to Feed
Everything looks OK as far as encoder count rate, maximum step rate and axis velocity limits is concerned.

I am beginning to wonder if there is something like a slow optocoupler gettting in the way.

If you monitor the spindle velocity from the encoder with the halmeter, does it keep up as you increase the spindle speed?

(It will bounce around quite a lot, just see if it continues to be about right at each spindle speed, or whether it maxes out at around 200 rpm.)

Not actually the problem, but why do you have the encoder set to counter-mode?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 May 2022 10:14 #242476 by virencq
Replied by virencq on topic Can't get lathe to Feed
Sir, Currently I have a Stainless Steel disk with 100 slots. Maybe there are some reflection issues. I have ordered a laser cut disk MS with 50 slots. Will update the results soon....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 May 2022 12:56 #242485 by andypugh
Replied by andypugh on topic Can't get lathe to Feed
Extra pulses would make the Z axis move too fast.
Your problem is that the carriage is moving too slowly.

So, I am wondering if something in the signal path is too slow.

For some reason you seem to be losing encoder pulses, the system thinks that the spindle is moving more slowly than it actually is, when the speed is higher.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
04 Jun 2022 11:45 - 04 Jun 2022 11:46 #244572 by virencq
Replied by virencq on topic Can't get lathe to Feed
1. I have installed MS sheet 2 mm thick, 50 laser sloted disc with 1 Z index.
2. Installed Ball screw for extra precision.
still same result, I am not being able to cut proper thread
tested with 200, 300, 400, 500, 600, RPM.
Last edit: 04 Jun 2022 11:46 by virencq.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
04 Jun 2022 12:57 #244574 by andypugh
Replied by andypugh on topic Can't get lathe to Feed
Do the quadrature signals look good in Halscope?
The following user(s) said Thank You: virencq

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 Jun 2022 10:51 #245104 by HalaszAttila
Hello,

can you help me please, where i can found encoder component with missing-tooth function integrated?
I downloaded and compiled latest 2.9.0~pre0 version but the encoder.c component inside it, has no pin missing-teeth.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.154 seconds
Powered by Kunena Forum