Spindle speed wacky

More
03 Oct 2022 21:17 #253386 by tommylight
Replied by tommylight on topic Spindle speed wacky
Encoder issues...
What encoder?
How it is wired to Mesa?
Does it have a shielded and grounded wire?
Is it a differential or single ended encoder?
Is the Mesa set up for differential or single ended?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Oct 2022 23:15 #253395 by jlm123
Replied by jlm123 on topic Spindle speed wacky
The spindle.output is set at 300 as shown in the watchlist -so I have to look for it in the hal file it looks like.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Oct 2022 23:20 #253396 by jlm123
Replied by jlm123 on topic Spindle speed wacky
It goes to a VFD. As I said - it was working in the other GUI's - just was wacky in Probe Basic.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
04 Oct 2022 00:02 #253397 by jlm123
Replied by jlm123 on topic Spindle speed wacky
So my Probe Basic skin thinks it has a maximum spindle speed of 300 rpm (though I get 5000 on the machine itself). I changed the output_scale in the ini file and the speed control is working correctly and proportionally to 5000rpm on the spindle.. I just need to figure out where that 300 is coming from.
The following user(s) said Thank You: tommylight

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Oct 2022 21:34 #254090 by jlm123
Replied by jlm123 on topic Spindle speed wacky
I found the 300. It was in this line in my .ini file under the [RS274ngc] section:

RS274NGC_STARTUP_CODE = F10 S300 G20 G17 G40 G49 G54 G64 P0.001 G80 G90 G91.1 G92.1 G94 G97 G98

Changed the s300 to s5000 and all is now good.
The following user(s) said Thank You: tommylight

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.409 seconds
Powered by Kunena Forum