Wohlhaupter UPA-4 push button issues

More
06 Feb 2018 15:10 #105494 by tecno
I have one UPA-4 that has been in storage for a while and now I have issues with the 12 push buttons that will not release.
These buttons have been pushed in and been so for some years (I have never used this head yet!)

Have been following manual but I get no response at all, does anybody here have a UPA-4 that might have tips and tricks for the boring head?

Grateful for any assistance I can get.

Cheers
Bengt

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
06 Feb 2018 15:57 #105496 by Todd Zuercher
Have you tried giving it a good cleaning and soaking it in penetrating oil?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
06 Feb 2018 16:09 #105497 by tecno
Ongoing soaking, was a bit *stiff* but all parts moving except the release ring for the buttons.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
06 Feb 2018 18:24 - 06 Feb 2018 18:25 #105500 by tecno
Searching pictures on the web shows that there are some parts that are not correctly positioned.







Here a part of what I understand is the release ring is not correctly positioned?
The ring can be moved to left with a screwdriver, it is spring loaded.

Any ideas?
Last edit: 06 Feb 2018 18:25 by tecno.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
08 Feb 2018 13:15 #105566 by tecno
Managed to get all parts off and I must say that this really German quality stuff.

Now I have some cleaning and re greasing/oiling to do and hopefully I will get it working OK again.

Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
08 Feb 2018 13:31 #105567 by andypugh
I have a slightly different UPA4. It is the most beautifully-made thing I have ever handled.

Mine has pairs of pins with their axis along the spindle axis. The pairs are coupled with tiny gears, so that when you push one down the other pops up.

I also have a UPA3 which I use extensively.

I even have a _CNC_ UPA3:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
08 Feb 2018 13:36 #105569 by tecno
Wow,that is interesting. Something you have made your self?

I also have a modern 236 set with ISO40 taper = I like it very much.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
08 Feb 2018 13:45 #105571 by andypugh
The CNC adaptor was an experiment. (It should fit any changeable-shank UPA3) but wasn't 100% successful.
I should try it again using the STMBL drive instead of the 7i33.
The main problem with it was the internal home-made encoders. But also the design of the hand-wound 100% custom motor could probably be improved.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
08 Feb 2018 13:57 #105573 by tecno
I am intrigued of such engineering. Have no need for such tooling now but who knows what i might need in the future.

So, keep up the good work!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 Feb 2018 11:51 #105698 by tecno


Here are the pins, they are badly worn in the end that connects to the star wheel.
Have contacted Wohlhaupter in Germany to hear if they have spare parts to reasonable price.

3-4 out of 12 are OK.

Now all parts cleaned and greased/oiled awaiting final assembly with new pins.

As I see it the main reason to the faulty behavior is lack of grease and oil.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: piasdom
Time to create page: 0.259 seconds
Powered by Kunena Forum