EtherCAT is no longer recognized

More
19 Aug 2021 12:00 #218134 by Masa
Hello

If anyone knows, please let me know.

I'm trying to run a milling machine with LinuxCNC + EtherCAT. We are working while checking various settings. Yesterday, when I turned off my PC for the first time in a few days and restarted it, EtherCAT was no longer recognized. When I run "$ ethercat slaves" on the command line, it returns "Failed to obtain number of masters: Failed to open master device / dev / EtherCAT0: No such file or directory". So I confirmed the following.

Change the Ethernet port. Twice
enp2s0-> LAN enp3s0-> EtherCAT

I replaced this. I rewrote and executed EtherCAD settings and ethercat_setup_script.sh. However, the symptoms do not change.

I also replaced the Ethernet cable.

The connection is Beckhoff's EK1100 + EM7004. The EK1100 lamp no longer flashes.

By switching enp2s0 and enp3s0, the internet connection etc. will change without any problem.

Is there anything else I can look for and deal with? Or is it the only way to try reinstalling the whole thing?

thank you.

 

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
19 Aug 2021 17:47 #218165 by db1981
please give more information about you system.

debian version, how you installed the ethercat master ( image, ec-debianize, manual)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
19 Aug 2021 23:45 #218187 by Masa
db1981

Sorry for the lack of my information.
Below is the information.
masao @ LinuxCNC01: ~ $ uname -a
Linux LinuxCNC01 4.19.0-14-rt-amd64 # 1 SMP PREEMPT RT Debian 4.19.171-2 (2021-01-30) x86_64 GNU / Linux

masao @ LinuxCNC01: ~ $ linuxcnc -v
Verbose mode on
RUN_IN_PLACE = no
LINUXCNC_DIR =
LINUXCNC_BIN_DIR = / usr / bin
LINUXCNC_TCL_DIR = / usr / lib / tcltk / linuxcnc
LINUXCNC_SCRIPT_DIR =
LINUXCNC_RTLIB_DIR = / usr / lib / linuxcnc / modules
LINUXCNC_CONFIG_DIR =
LINUXCNC_LANG_DIR = / usr / lib / tcltk / linuxcnc / msgids
INIVAR = inivar
HALCMD = halcmd
LINUXCNC_EMCSH = / usr / bin / wish8.6
LINUXCNC --2.8.1
Machine configuration directory is'/home/masao/linuxcnc/configs/sim.axis-1'
Machine configuration file is'axis.ini'
INIFILE = / home / masao / linuxcnc / configs / sim.axis-1 / axis.ini
VERSION = 1.1
PARAMETER_FILE = sim.var
TASK = milltask
HALUI = halui
DISPLAY = axis
COORDINATES = X Y Z
KINEMATICS = trivkins
Starting Linux CNC ...
Starting LinuxCNC server program: linuxcncsvr
Loading Real Time OS, RTAPI, and HAL_LIB modules

masao @ LinuxCNC01: ~ $ ethercat version
IgH EtherCAT master 1.5.2 unknown

The installed image is
forum.linuxcnc.org/18-computer/40328-deb...wnload-1-7-gb#196098
github.com/grotius-cnc/LINUX_RTOS/releases/tag/1.0.0

I got it from.
I got it in January 2021.

thank you.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
20 Aug 2021 08:35 #218221 by db1981
Hello,

-please check if in the file " /etc/default/ethercat" the correct mac adress is set for master0_device.

-do an "sudo update-ethercat-config"

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
20 Aug 2021 09:09 #218225 by db1981
and please check if there exists an rules file for ethercat in /etc/udev/rules.d/

if it still not works, we will have to look in the dmesg what happens at ethercat start...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
20 Aug 2021 10:52 #218229 by Masa
db1981

Thanks for your advice.

There is no problem with the MAC address. I also ran an update.
However, nothing has changed in the current situation.

I'll try to reinstall the whole thing.

Thank you very much.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
20 Aug 2021 12:08 #218236 by Masa
Thank you for your additional advice.

/etc/udev/rules.d/99-ethercat.rules
Exists.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.095 seconds
Powered by Kunena Forum