Want to test MPG

More
20 Feb 2021 13:17 - 20 Feb 2021 13:29 #199525 by tecno
Want to test MPG was created by tecno
Hi guys,

Just received my WHB04-6 MPG that is wire connected.
[HAL]
# required
TWOPASS = ON
# the base machine
HALFILE = tecnoplasma.hal
# the plasmac component connections
HALFILE = plasmac.tcl
# the plasmac machine connections
HALFILE = tecnoplasma_connections.hal
# WHBO4 MPG
xhc_whb04b_6.hal
# use this for customisation after GUI has loaded
POSTGUI_HALFILE = postgui.hal
# required
HALUI = halui

Testing OK as standalone but nothing in LCNC = shows Lost RF but this is not wireless MPG

Any hints of what might be wrong?

Has anybody made a fancy HAL with bells and whistles for plasmaC + Gmoccapy?

Cheers
Bengt
Last edit: 20 Feb 2021 13:29 by tecno. Reason: edited text

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
20 Feb 2021 19:21 #199551 by aleksamc
Replied by aleksamc on topic Want to test MPG
I didn't have experiance with this type of MPG, but have you seen this manual
The following user(s) said Thank You: tecno

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
20 Feb 2021 20:18 - 20 Feb 2021 20:19 #199555 by tecno
Replied by tecno on topic Want to test MPG
UDEV was missing and some editing within xhc-whb04b-6 halfile and the MPG is up and running.

# WHBO4 MPG
xhc_whb04b_6.hal

HALFILE = was missing :(

Above on my laptop SIM GMOCCAPY

My RPi4 suddenly it does not boot
Last edit: 20 Feb 2021 20:19 by tecno.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
21 Feb 2021 19:07 #199643 by tecno
Replied by tecno on topic Want to test MPG
So I managed to get boot functioning on the RPi4

But nothing works on the MPG with PlasmaC.

Anybody having this type of MPG working with PlasmaC willing to share suitable halfile?

I do believe my new USB thumb memory said not to be Linux compatible might have caused the SSD boot havoc, the whole system freezes kind of and nothing works.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
22 Feb 2021 07:03 #199681 by phillc54
Replied by phillc54 on topic Want to test MPG
You will probably need to rearrange some hal logic to suit the pendant.

I use a XHC-HB04 so I don't know if this will be any help but my hal file is attached.
Attachments:
The following user(s) said Thank You: crowloy

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
22 Feb 2021 13:16 #199702 by tecno
Replied by tecno on topic Want to test MPG
Am getting closer but looks like ./plasma_table.ini is missing

Cheers
Bengt

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
22 Feb 2021 14:19 #199708 by tecno
Replied by tecno on topic Want to test MPG
Here errors I get now, beginning to think that RF and FIXED cable variants are not the same. I hope I am wrong :)
pi@pi4-mate:~ $ linuxcnc
LINUXCNC - 2.8.1-57-gdca6f8d05
Machine configuration directory is '/home/pi/linuxcnc/configs/tecnoplasma'
Machine configuration file is 'tecnoplasma.ini'
Starting LinuxCNC...
twopass:invoked with <> options
twopass:found ./tecnoplasma.hal
twopass:found ././plasmac/plasmac.tcl
twopass:found ./tecnoplasma_connections.hal
twopass:found ./pendant.hal
twopass:pass0: loadusr -W xhc-hb04 -I ./tecnoplasma.ini -H -x -s 1
xhc-hb04: waiting for XHC-HB04 device
Waiting for component 'xhc-hb04' to become ready.....................xhc-hb04: waiting for XHC-HB04 device (5)
..........xhc-hb04: waiting for XHC-HB04 device (6)
.........xhc-hb04: waiting for XHC-HB04 device (7)
..........xhc-hb04: waiting for XHC-HB04 device (8)
..........xhc-hb04: waiting for XHC-HB04 device (9)
..........xhc-hb04: waiting for XHC-HB04 device (10)
..........xhc-hb04: waiting for XHC-HB04 device (11)
xhc-hb04: MAX_WAIT_SECS exceeded, exiting

twopass: Error in file ./pendant.hal:
    waitpid failed xhc-hb04 xhc-hb04
xhc-hb04 exited without becoming ready
Shutting down and cleaning up LinuxCNC...
Note: Using POSIX realtime
LinuxCNC terminated with an error.  You can find more information in the log:
    /home/pi/linuxcnc_debug.txt
and
    /home/pi/linuxcnc_print.txt
as well as in the output of the shell command 'dmesg' and in the terminal
pi@pi4-mate:~ $ 

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
22 Feb 2021 16:04 - 22 Feb 2021 16:21 #199718 by tecno
Replied by tecno on topic Want to test MPG LHB04-6
To straighten up my MPG model is LHB04-6

So is it so that I need yet another hal-file for this pendant?

forum.linuxcnc.org/24-hal-components/378...lved?start=50#157515

Is this compiled to the existing HB04-6 ??
Last edit: 22 Feb 2021 16:21 by tecno.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
22 Feb 2021 20:18 - 22 Feb 2021 21:17 #199761 by tecno
Replied by tecno on topic Want to test MPG LHB04-6

File Attachment:

File Name: nyampg.hal
File Size:13 KB

File Attachment:

File Name: tecnoplasm...2-22.hal
File Size:6 KB

File Attachment:

File Name: pinoutfrxh...4b-6.txt
File Size:8 KB

File Attachment:

File Name: tecnoplasm...2-22.ini
File Size:9 KB



Edit//
# default function button signals WORKING
net pdnt.button.m-home whb.button.m-home halui.home-all # Homing use built-in halui home all

# axis position related signals feedback WORKING
net pdnt.axis.x.pos-feedback halui.axis.x.pos-feedback whb.halui.axis.x.pos-feedback
net pdnt.axis.y.pos-feedback halui.axis.y.pos-feedback whb.halui.axis.y.pos-feedback
net pdnt.axis.z.pos-feedback halui.axis.z.pos-feedback whb.halui.axis.z.pos-feedback
Attachments:
Last edit: 22 Feb 2021 21:17 by tecno. Reason: New files inserted

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
23 Feb 2021 11:51 #199813 by tecno
Replied by tecno on topic Want to test MPG LHB04-6
What am I missing ?

TEST MPG HAL just to see that I can select axis

LCD get updated so this code works
loadusr -W xhc-whb04b-6 -HfsB

# ABSOLUTE POSITION LCD
net pdnt.pos-x halui.axis.x.pos-feedback => whb.halui.axis.x.pos-feedback
net pdnt.pos-y halui.axis.y.pos-feedback => whb.halui.axis.y.pos-feedback
net pdnt.pos-z halui.axis.z.pos-feedback => whb.halui.axis.z.pos-feedback

Using AXIS and I can not select axis.

# "selected axis" signals
net pdnt.axis.x.select     whb.halui.axis.x.select      => halui.axis.x.select halui.joint.0.select
net pdnt.axis.y.select     whb.halui.axis.y.select      => halui.axis.y.select halui.joint.1.select                      
net pdnt.axis.Z.select     whb.halui.axis.z.select      => halui.axis.z.select halui.joint.2.select  

HAL
# Joint 0
# axis enable chain
newsig emcmot.0.enable bit
sets emcmot.0.enable FALSE
net emcmot.0.enable <= joint.0.amp-enable-out
net emcmot.0.enable => hm2_[HOSTMOT2](BOARD).0.stepgen.00.enable pid.0.enable

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: phillc54
Time to create page: 0.156 seconds
Powered by Kunena Forum